Xpert Slider

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον Λαμπρό Εσπερινό για τον Προφήτη Ηλία στην Πυλαία (ΦΩΤΟ)

espoerinos-ierissou-pilaia-85

Ἐκ τῆς ιστοσελίδος romfea

Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ευσεβών πιστών από την Πυλαία και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης τελέσθηκε απόψε, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλία Πυλαίας ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί την εορτή της πυρφόρου εις ουρανούς ανάβασις του Αγίου ενδόξου και δικαίου Προφήτη Ηλιού του Θεσβίτου.

Με πρόσκληση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, συνοδευόμενος από τον Γεν. Αρχιερατικό της Μητροπόλεως του Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, και πλαισιούμενος από Ιερείς της αποστολικής Μητροπόλεως της Θεσσαλονίκης, τον Προϊστάμενο Αρχιμ. π. Δημήτριο Τζιαφά και τους Εφημερίους του Ναού Παν. Αρχιμ. π. Θεωνά Πλιάντη, π. Παντελεήμων Καραφουλίδη και Πρωτ. π. Αλέξανδρο Καιτίδη.

Πιστοί όλων των ηλικιών υπερεπλήρωσαν τον περικαλλέστατο Ιερό Ναό και τον προαύλειο χώρο του, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Σωκράτη Φάμελλο, τον Δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, ενώ με τάξη οι πιστοί προσέρχονταν στον αύλειο χώρο για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα του μεγάλου Προφήτου της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη βιοτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου και επεσήμανε ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν "μονώτατος" στο Ισραήλ, κηρύσσοντας την πίστη στον αληθινό Θεό Ιαχβέ της Παλαιάς Διαθήκης, δηλαδή, στον έναν αληθινό Θεό και Πατέρα.

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος παρετήρησε ότι ο Προφήτης Ηλίας αποτέλεσε κρησπίδα των Προφητών αλλά και μεταίχμιο της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, διότι υπήρξε εις εκ των δύο Προφητών που μαρτύρησαν κατά την Μεταμόρφωση Του και θα είναι εκείνος που θα μαρτυρήσει τον Κύριο προ της Δευτέρας Του Παρουσίας.

Κατέληξε, λέγοντας, επί τη βάσει της βιοτής του Ηλιού, ότι στην Ορθοδοξία δεν πιστεύουμε σε χίμαιρες και ουτοπίες, αλλά στον αποκαλυφθέντα Θεό, όπως Αυτός φανερώθηκε στο πρόσωπο του Χριστού μας.

"Δεν ανακαλύψαμε τον Θεό· μας αποκαλύφθηκε ο Θεός στο πρόσωπο του Χριστού και μας φανέρωσε την πλήρη περί Θεού Αλήθεια! Άραγε ο Προφήτης Ηλίας ανακράζει: Πιστεύω στον αληθινό Θεό σημαίνει πιστεύω στον Χριστό και στον Τριαδικό Θεό, Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα".

Ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την ευγενική πρόσκλησή του να χοροστατήσει της Ακολουθίας του πανηγυρικού Εσπερινού και τον Προϊστάμενο του Ναού π. Δημήτριο Τζιαφά, από τον οποίο δέχθηκε λόγους αγάπης, τιμής και σεβασμού.

Ακολούθησε μεγάλη λαϊκή συναυλία μπροστά στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας, με την αγαπημένη Γλυκερία, σε ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Πυλαιώτικα 2022".

Στην διοργάνωση της συναυλίας του Δήμου Πυλαίας - Πανοράματος και της Ενορίας Προφήτη Ηλία, την δημοφιλή ερμηνεύτρια πλαισίωσε η Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Πρoφήτη Ηλία με μαέστρο την κα Ελεονώρα Καλαϊτσίδου, σε επιμέλεια του κ. Κώστα Μπλιάτκα.

Την Ενορία εκπροσώπησε ο Εφημέριος Παν. Αρχιμ. π. Παντελεήμων Καραφουλίδης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟΠερισσότερες φωτογραφίες