Xpert Slider

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας

εκ της ιστοσελίδος www.romfea.gr

xeirotonia-ierissou-04Τήν Κυριακή, 27η Νοεμβρίου τ.ε., στον πάγκαλο Ιερό Ναό του Αγίου ενδόξου Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην Ν. Απολλωνία του Δήμου Βόβλης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος εχειροτόνησε εις Πρεσβύτερον και προεχείρισε εις Αρχιμανδρίτην τον Ιεροδιάκονό του π. Μελέτιο Τσόγκα που κατάγεται μάλιστα από τον τόπο αυτό.

xeirotonia-ierissou-06Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Πανοσολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης (Πρωτοσύγκελλος), π. Ιγνάτιος Ριγανάς (Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος), π. Λεόντιος Καρίκας, π. Νήφων Καζάνας, π. Κυπριανός Στραζέρου, π. Νικόδημος Δράκος, π. Παΐσιος Σουλτανικάς και π. Στέφανος Τσιγκερλιώτης, οι Αιδεσιμολογιώτατοι Οικ. π. Αθανάσιος Κοντός, π. Γεώργιος Κυζιρίδης, ο και Εφημέριος του ως άνω Ιερού Ναού και π. Αλέξανδρος Παύλοβιτς, και ο Ιεροδιάκονος π. Εφραίμ Τσόλης.

xeirotonia-ierissou-10Ο Ευλογημένος Λαός του Θεού από νωρίς κατέκλυσε τον Ιερό Ναό που έλαμπε από παραδοσιακή φροντίδα, απαρτιζόμενος από συμπολίτες του πατρός Μελετίου από την Ν. Απολλωνία και τους ενορίτες του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μελισσουργού, όπου ο νέος Αρχιμανδρίτης κλήθηκε να διακονήσει τον Κύριο. Επικεφαλής του Λαού ο ευγενέστατος και φιλόχριστος Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Δημήτριος Κοντογιώργης και οι Πρόεδροι της Ν. Απολλωνίας κ. Βασίλειος Κυριάκου, Μελισσουργού κ. Δημοσθένης Κουτσαμπεού και Γεροπλατάνου κ. Δημήτριος Σεραφείμ.

xeirotonia-ierissou-16Ο νεοχειροτονηθείς Κληρικός – Πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης – στην ομιλία του παρουσίασε το ύψος των ευθυνών του ιερατικού αξιώματος, ευχαρίστησε και δοξολόγησε την Τριαδική Θεότητα για τις ευλογίες που του παρέσχε στην διακονική του πορεία, καθώς επίσης εξέφρασε και ευχαριστίες προς τον χειροτονήσαντα αυτόν Επίσκοπο.

xeirotonia-ierissou-17Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος απαντώντας στην προσλαλιά του π. Μελετίου τον προσκάλεσε να προσέξει ιδιαιτέρως τρεις πτυχές στην ιερατική περαιτέρω διακονία του.

Πρώτον ότι η ιερατική εξουσία είναι γεμάτη από αγιοπνευματικό μεγαλείο, αλλά ποτέ δεν είναι εξουσία κοσμική με βασιλικά και στρατιωτικά αξιώματα, αλλά εξουσία που το ύψος της απαιτεί αγγελική αρετή και ζωή έμφορτη των χαρίτων του Αγίου Πνεύματος.

xeirotonia-ierissou-19Δεύτερον ο κληρικός οφείλει να εξαγγέλλει και να φανερώνει στον κόσμο τον Χριστό και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα. Πολλοί σήμερα, συνέχισε ο Μητροπολίτης, θέλουν την Εκκλησία με κλειστό στόμα μπροστά στην αθέτηση και παράβαση του Νόμου του Θεού, στον πόνο του Λαού και στην αδικία που βασιλεύει στην κοινωνία μας.

Έχουμε χρέος να υψωθούμε στην σφαίρα του καθήκοντός μας τόνισε χαρακτηριστικά. Δηλαδή, εις "άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού", κατά τον Παύλο, κηρύσσοντας την αλήθεια του Θεού, ως υπέρτερη από τις ανθρώπινες επιλογές και τους Νόμους. Εκκλησία χωρίς διδασκαλία, λόγο και κήρυγμα είναι Εκκλησία νεκρή, γιατί το στόμα του Κυρίου είναι βουβό και φιμωμένο...

xeirotonia-ierissou-27Και τρίτον, ο Κληρικός ζώντας τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού οφείλει καθημερινά θυσιαστικά, φυτεύοντας τον πιστό στο κλίμα της Βασιλείας του Θεού, να του ανοίγει δρόμους ώστε ο καθένας που βαπτίζεται στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας να φέρει μέσα του και να ζει αληθινά σε όλες του τις διαστάσεις τη ζωή του Χριστού ως χριστοφόρος, θεοφόρος και πνευματοφόρος.

xeirotonia-ierissou-41Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: "Παιδί μου σου έδωσα το όνομα Μελέτιος εις τιμήν και μνήμην του Πνευματικού μου, μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου Καλαμαρά, αγίου ανθρώπου και πνευματοφόρου της Εκκλησίας διδασκάλου και ποιμένος. Πρόσεχε να μην σε αφήσει ποτέ ορφανό το Άγιο Πνεύμα και να μη σπιλώσεις το τετιμημένο όνομα που φέρεις".

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ π. ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΣΕ PDF