Xpert Slider

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ’21 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

         ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

       Στην Ιερά μας Μητρόπολη επίκεντρο του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του λαμπρού εορτασμού του ’21 είναι η Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ολυμπιάδος και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Άλλωστε ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολις, ώς και το τελευταίο Χωριό, τιμά τα γεγονότα αυτά με κατάνυξη μεμιγμένη με συγκίνηση που απορρέει από τη μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδει η Ορθοδοξία και η Ρωμιοσύνη στη μεγάλη αυτή Ημέρα. Ημέρα τρανή για την Πίστη μας και το Γένος!

 

         Έτσι την Παραμονή της Εορτής, Παρασκευή 24η Μαρτίου τ.έ στις 6 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά και τους Διακόνους του π. Νικόλαο Τσεπίση και π. Νικόδημο Κωτινούδη, επεσκέφθη την Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή, της οποίας Καθηγουμένη είναι η Μοναχή Χρυσοβαλάντη, με Συνοδεία της κατά Χριστόν Αδελφές της Μακρίνα και Θεοδοσία και προέστη της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού του Ευαγγελισμού και της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών της Πανάγνου. Τον ανέμεναν ο Εφημέριος της Μάνδρας Παν. Αρχιμ. π. Αλέξιος Μαράκης, εκλεκτός Αγιορείτης Κληρικός, ο συνταξιούχος Εφημέριος Αγίας Παρασκευής Κάτω Σταυρού Αιδ. Πρωτ. π. Δημήτριος Σαμάρας, ο Εφημέριος Αγίας Κυριακής Ολυμπιάδος Αιδ. Πρωτ. π. Χαράλαμπος Δουλγκέρης και ο Εφημέριος Αγίας Μαρίνης Μοδίου Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ελευθεριάδης.

         Πολύς ο Λαός προσήλθε να λάβη την ευλογία της Παντάνασσας Μητέρας του Εμμανουήλ, με επικεφαλής τον τέως Υπουργό κ. Χρήστο Πάχτα, τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα και τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Κοροσίδη. Άλλωστε ο Λαός τιμά την ιερά αυτή Μονή, την έχει καμάρι του, διότι γνωρίζει ότι και πνευματικότητα έχει και αποτελεί για την Περιοχή και την Ιερά Μητρόπολη Παραδοσιακό Ορθόδοξο Φάρο!

         Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του προέβαλε την Κυρία Θεοτόκο ως τη μεγαλύτερη και ύψιστη ευεργεσία του Γένους των ανθρώπων, αλλά και του Γένους των Ελλήνων!

         Και όντως, σύμφωνα με την διδαχή του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα, ο Υιός και Λόγος του Θεού μπορεί να λάβη την ανθρώπινη σάρκα, επειδή Του την δίδει εκούσια η ανθρωπότητα με τη Μαρία. Η ανθρωπότητα φέρνει την αγνότερη προσφορά της, την Παρθένο και ο Θεός την κάνει Τόπο της Γεννήσεώς Του και Μητέρα όλων των ζώντων, συντελεσμένη Εύα, παγκόσμια Εύα. Και έγινε άνθρωπος εξαιτίας της Παρθένου Εκείνος που εξαιτίας της αμαρτίας ήταν στους ανθρώπους μισητός. «Η σάρκωση του Λόγου, γράφει ο Άγιος, ήταν έργο όχι μόνο του Πατρός, που ΄΄ευδόκησε΄΄, και της Δυνάμεώς Του, που ΄΄επεσκίασε΄΄, και του Πνεύματος, που ΄΄επεδήμησε΄΄, αλλά και της θελήσεως και της πίστεως της Παρθένου. Γιατί, όπως χωρίς εκείνους δεν ήταν δυνατόν να υπάρξη και να προσφερθή στους ανθρώπους η απόφαση για τη σάρκωση του Λόγου, έτσι χωρίς την προσφορά της θελήσεως και της πίστεως της Πανάγνου ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της θείας βουλής»!

         Αλλά η Παρθένος, συνέχισε ο Επίσκοπός μας, δεν απέβη μόνο η Ύψιστη Ευεργέτις του ανθρωπίνου Γένους. Κατέστη και η Υψίστη Ευεργέτις του Γένους των Ελλήνων. Στη Χάρη Της πρόσπεσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Βαλτέτσι, στο Χρυσοβίτσι και στην Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας της Τριπολιτσάς που την κατέστησε μετερίζι και μπαρουταποθήκη του και Της ζήτησε να φωτίση τους Έλληνες να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό, με τάμα μεγάλο, εκείνος ως Αρχιστράτηγος των Ελλήνων να Της χτίσει τον γκρεμισμένο Ναό Της στο Βαλτέτσι και να ντύση με μαλαματένιο ΄΄πουκάμισο΄΄ την Εικόνα Της στο Χρυσοβίτσι! Κι η Παναγιά έβαλε την υπογραφή Της στο κιτάπι της λευτεριάς του Ρωμέϊκου, κατά τον Φωτάκο - τον γραμματικό του Θοδωράκη- και δεν την πήρε πίσω!Περισσότερες φωτογραφίες

........................................................................................

 

25Η

         Την κυριώνυμο της Εορτής, Σάββατο 25η Μαρτίου τ.έ., ο Μητροπολίτης μας προέστη του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας του Ευαγγελισμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Τον πλαισίωσαν οι Εφημέριοι της Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιος Σουλτανικάς και Αμφιλόχιος Χάϊτας, ο Αιδ. Οικ. π. Γεώργιος Τρικκαλιώτης και οι Διάκονοί του π. Αθανάσιος Σφουγγάρος και π. Νικόλαος Τσεπίσης.

         Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν όλα τα Σχολεία της Αρναίας, Νηπιαγωγεία, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο με τους Καθηγητές – Καθηγήτριές τους, με τις Σημαίες τους και τα νιάτα να σφύζουν από ζωή και άρωμα ελπίδας! Ο Λαός του Θεού καμάρωσε τα παιδιά του στην Εκκλησία με επικεφαλής τον τ. Υπουργό κ. Χρήστο Πάχτα, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στυλιανό Βαλιάνο, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, την Πρόεδρο της Α΄βαθμίου Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Θαλασσινό, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Αθανάσιο Τσιάλα και κα Ελένη Καραντώνα, τον Πρόεδρο της Αρναίας κ. Αγαπητό Κιάτο, τους Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος κ. Αναστάσιο Καραμπατά και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρναίας κ. Παντελή Αλβανό κ.ά.

         Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε, μετά την τέλεση της Επισήμου Δοξολογίας, η Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Αρναίας κα Βέρα Σερασίδου, η οποία, αφού ιστορικά ανέλυσε την έκρηξη της Επαναστάσεως του ’21, υπογραμμίζοντας τις θυσίες του Ρωμιού, των αρματωλών και των κλεφτών, το ζύμωμα του Έθνους με την Ορθοδοξία και τις θυσίες του ράσου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της Χαλκιδικής μας στην αιμάτινη τούτη προσφορά, μνημονεύοντας τον Εμμανουήλ Παππά, τον Καπετάν Στάμο Χάψα, τους θυσιαστικούς Καλόγερους του Αγίου Όρους, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιο, τους Επισκόπους Αρδαμερίου Ιγνάτιο και Ιερισσού Ιγνάτιο κλπ, ικανοποιώντας το λαϊκό αίσθημα που επιτακτικά αναζητεί στην ιστορία που μαθαίνουν τα παιδιά μας στα Σχολεία να γίνεται αναφορά στις θυσίες των Ντόπιων Ηρώων μας και του αίματος, με το οποίο πότισαν το δέντρο της λευτεριάς.

         Μετά τη Θεία Λειτουργία επακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και λαμπρή παρέλαση της μαθητιώσης Νεολαίας μπροστά από τους Επισήμους και τους Γονείς τους!

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ...
... και ΕΔΩ